Γιώργος Πίττας: Αφιέρωμα στην Κρήτη: Όλη η παραδοσιακή αγροτική ζωή στο κτήμα της φάρμας Agreco




Σε μια ονειρική τοποθεσία -15 λεπτά διαδρομή από το Ρέθυμνο στο δρόμο προς το Αρκάδι- με αμπελώνες και ελαιώνες που «βλέπουν» στο Κρητικό πέλαγος, βρίσκεται η φάρμα Agreco. Μια προσπάθεια της Grecotel – που έχει γράψει ιστορία για την προσπάθειά της να αναδείξει την Κρητική κουζίνα – να κάνει ακόμα πιο γνωστή την Κρητική διατροφή αλλά και την αγροτική ζωή του νησιού στους επισκέπτες του.

Στη μέση του κτήματος η συστάδα των κτιρίων του μικρού οικισμού γύρω από την πλατεία, θυμίζουν βενετσιάνικο χωριό του 17ου αιώνα.

ktima

Οι άνθρωποι της φάρμας σε υποδέχονται και εύκολα σε παρασέρνουν στην μαγική καθημερινότητά τους. Περπατάς δίπλα στο ποταμάκι με το νερό που κατρακυλά κελαριστά από τον νερόμυλο και σκύβεις απλώς για να μαζέψεις την μαντζουράνα, τον δυόσμο, τον βασιλικό, το δεντρολίβανο, ενώ ανάλογα την εποχή συμμετέχεις στο μάζεμα της αγκινάρας, της ελιάς, των σταφυλιών και των εποχικών ζαρζαβατικών.

Στο κτήμα ζωντανεύει όλος ο κύκλος της αγροτικής ζωής. Στο νερόμυλο, όπου παρακολουθείς στο μεν υπόγειο την περιστροφή της ρόδας από το ορμητικό νερό, στο ισόγειο την αντίστοιχη της μυλόπετρας που αλέθει το στάρι. Το αλεύρι θα το πάρουν οι νοικοκυρές και μπροστά σου θα ζυμώσουν, ψωμιά, κουλούρια και πιτάκια ή πρωτοφούρνια που θα μπουν στο ξυλόφουρνο για να ψηθούν και σε λίγο χρόνο θα τα απολαύσεις.

Ανάλογα την εποχή θα δουλέψει το λιοτρίβι ή το πατητήρι όπου οι επισκέπτες θα συμμετάσχουν στο πάτημα των σταφυλιών. Στο κτήμα θα δει κανείς το ρακοκάζανο, την πρέσα για το λάδι, τα μελίσσια και το ρακοκάζανο.

ktima

Έκπληξη για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους αποτελεί ο μίνι ζωολογικός κήπος με περιστέρια, ελάφια, τα σπάνια κρι-κρι, αγριογούρουνα, αγελάδες, κατσίκια, πρόβατα.

Η περιήγηση τελειώνει με το γεύμα κάτω από την παχιά σκιά της πέργολας με θέα. Διάβασα όλους τους καταλόγους, ανάλογους κατά περίσταση (μεσημεριανό, βραδινό, δημιουργική κουζίνα, μεζέδες). Είναι ένα εξαιρετικό κορφολόγημα των καλύτερων κρητικών γεύσεων. Ομελέτες με σπαράγγια, με αγκινάρες και απάκι, ασκόλυμπροι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, μελιτζάνες με χόντρο, κατσίκι τσιγαριστό, χανιώτικη τούρτα, κοτόπουλο με σιουφικτά μακαρούνια, κόκορα με σπιτικές χυλοπίτες, κατσίκι αντικριστό κλπ. Είχα την τύχη να δοκιμάσω μερικά απ’ αυτά.

omeleta

Ευτυχώς που η εμπειρία που απολαμβάνει κανείς σε μια ολοήμερη παραμονή στη φάρμα Agreco συμπυκνώνεται σ’ ένα καταπληκτικό video 2 λεπτών.

Kαι ιδού το παράδοξο, καθώς συζητάγαμε με τον operator manager της Grecotel Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη. Την ολιστική γαστρονομική και ανθρώπινη εμπειρία της Κρήτης να μην την ζήσει κανείς σ’ έναν οικογενειακό ξενώνα, αλλά στη φάρμα της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας ξενοδοχείων, στη φάρμα Agreco.

Διαβάστε ακόμη:

Αφιέρωμα στην Κρήτη: Τόπος, ιστορία και γαστρονομία

Αφιέρωμα στην Κρήτη: Το τελευταίο εργαστήρι χειροποίητου φύλλου κρούστας και καταϊφιού

Αφιέρωμα στην Κρήτη: Η παραγωγή χειροποίητων κουδουνιών

Αφιέρωμα στην Κρήτη: Γιατί βρίσκεται στην υψηλότερη θέση κατανάλωσης τυριού παγκοσμίως

Αφιέρωμα στην Κρήτη: Οι ρακομεζέδες της

Αφιέρωμα στην Κρήτη: Οι γαστρονομικοί θησαυροί του μεγαλύτερου νησιού

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr

Taxidi on Huffington Post Greece

Μοιράσου το με τους φίλους σου:

Σχόλια

Σχόλια

Διαβάστε επίσης: