Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία – Έθνος

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση που διήρκησε περίπου μια ώρα και 45 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Πούτιν[1], συζητήθηκαν οι προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας. 

Στο «τραπέζι» ετέθη και η προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα αλλά και στην ενέργεια. 

«Η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μετά από πολλά χρόνια αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο το τελευταίο έτος και σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας[2], και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει σταθερές συμμαχίες στη Δύση αλλά δεν φοβάται να ανοίξει τα κλαδιά της και στο Βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή». 

«Η Ελλάδα επιδιώκει να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα σημείωσε ότι στην «ατζέντα» των συνομιλιών βρέθηκε και η προοπτική για στενότερη συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας και των ΕΛΠΕ με τη ρωσική εταιρία Rosneft[3]

Τόνισε δε, ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. 

Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

Ρωσικό ενδιαφέρον τις μεταφορές, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την παιδεία 

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν τόνισε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί έμφαση στον τομέα των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι από ρωσικής πλευράς οι επενδύσεις αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια δολάρια. «Υπάρχουν και άλλα περιθώρια» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, που αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας. 

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στο πακέτο συμφωνιών[4] που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση. 

Για τον τουρισμό ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των Ρώσων τουριστών. «Αναμένεται 1 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα από την Ρωσία και αν επισπευσθεί το θέμα των θεωρήσεων ο αριθμός θα τριπλασιαστεί» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την Ε.Ε. είπε ότι αμέσως θα γίνει ένα βήμα προς τους εταίρους όταν εκείνοι άρουν τα μέτρα.

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δυο αντιπροσωπείες αφορούν στην

· Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και

· Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για την επιστήμη και την τεχνολογία, τον τουρισμό και τη μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν και μεταξύ φορέων:

– Enterprise Greece και Invest in Russia

– ΕΛΠΕ και Rosneft

– Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πανεπιστήμιο Ουραλίων

– Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου 

Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και η βούληση να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Έρχεστε σε μία στιγμή που γυρίζουμε σελίδα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί «στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα», καθώς αυτό επιτάσσουν οι ισχυροί πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση και τόνισε ότι Ελλάδα και Ρωσία πρέπει να μεταμορφώσουν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών σε «απτά οικονομικά αποτελέσματα». 

«Τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες είναι δύσκολες αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές» είπε ο κ. Πούτιν, που παράλληλα υπογράμμισε ότι η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες. (Αναλυτικά ΕΔΩ[5]

Συνάντηση με τον Π. Παυλόπουλο

Στις βαθιές και παλιές πνευματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, που ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την πρόσκληση, τόνισε ότι ο αριθμός των τουριστών από τη χώρα του έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. «Στόχος είναι να το κάνουμε αυτό και σε άλλους τομείς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πούτιν. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ευρώπη συγκυρία. «Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες» είπε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και των ΗΠΑ για να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Επί ποδός βρίσκονται περίπου 2.500 αστυνομικοί και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή του Ρώσου Προέδρου και της συνοδείας του, από το αεροδρόμιο μέχρι την Ηρώδου Αττικού, είναι δρακόντεια.

Η αστυνομική παρουσία είναι κάτι παραπάνω από έντονη σε όλα τα σημεία.

Παράλληλα, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από τις 14:00. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν αποκλεισμούς ορισμένων δρόμων και τη σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στη διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, από τις 15:00 μέχρι και τις 17:00 δεν ήταν δυνατή η διέλευση των οχημάτων από το αεροδρόμιο μέχρι την Κατεχάκη. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας θα ισχύσουν μέχρι και αύριο το πρωί, που ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα αναχωρήσει για το Αγιο Ορος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν το Σάββατο και στην Θεσσαλονίκη. (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ[6]

References

  1. ^ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Πούτιν (www.ethnos.gr)
  2. ^ Αλέξης Τσίπρας (www.ethnos.gr)
  3. ^ ΕΛΠΕ με τη ρωσική εταιρία Rosneft (www.ethnos.gr)
  4. ^ πακέτο συμφωνιών (www.ethnos.gr)
  5. ^ ΕΔΩ (www.ethnos.gr)
  6. ^ ΕΔΩ (www.ethnos.gr)

Επιχειρήσεις – Ειδήσεις Google

Μοιράσου το με τους φίλους σου:

Σχόλια

Σχόλια