Ωδή στις γυναίκες που διακοσμούν και ομορφαίνουν τα σπίτια τους [εικόνες]
Για πάνω από είκοσι χρόνια, η φωτογράφος Patty Carroll  δουλεύει σε μια σειρά φωτογραφιών που αναζητά τη σχέση των γυναικών με τον χώρο του σπιτιού.

Η φωτογράφος χρησιμοποιεί αντικείμενα και υφάσματα για να θέσει το ζήτημα της «εμμονής και της τελειομανίας με το σπίτι και την διακόσμησή του».
«Ηθελα αυτές οι φωτογραφίες να είναι ταυτόχρονα επικριτικές για τις γυναίκες και το σπίτι τους αλλά και ένα εγκώμιο. Το μεγαλύτερο ερώτημα που έθεσα στη δουλειά μου είναι να καταλάβω τι σημαίνει «σπιτικό» για μια γυναίκα».
Η φωτογραφική σειρά της Anonymous Women μόλις δημοσιεύτηκε σε βιβλίο με τίτλο Daylight Books.


«Πολλές γυναίκες ασχολούνται σιωπηλά και θαρραλέα με το σπίτι και την οικογένειά τους, δημιουργώντας ομορφιά και τάξη από το μηδέν. Ωστόσο, περνούν απαρατήρητες στον εξωτερικό κόσμο, για τους ανθρώπους που βρίσκονται στον περίγυρό τους. Ούτε οι ίδιες δεν το γνωρίζουν καλά καλά. Ωστόσο, η εμμονή και η τελειομανία με το σπίτι και την διακόσμησή του διαμορφώνουν συχνά την ταυτότητα πολλών ανθρώπων, και όχι μόνο των γυναικών», λέει η φωτογράφος.


«Πιστεύω ότι όλοι έχουμε μια κρυφή ταυτότητα, η οποία δημιουργείται από προσωπικά βιώματα, αναμνήσεις και ιδέες που μένουν κρυφές στον έξω κόσμο. Το να διερευνήσω αυτούς τους εσωτερικούς κόσμους, ψυχολογικούς και συναισθηματικούς, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχω θέσει στον εαυτό μου και ανεξάρτητα από πού ερχόμαστε ή πού μένουμε».


«Εγώ μεγάλωσα σε ένα προάστιο του Σικάγο και εκεί πήρα τις βάσεις της δουλειάς μου. Τα προάστια είναι μέρη όπου κυριαρχεί η άνεση, όπου όλοι οι άνθρωποι έχουν μια τέλεια ζωή, ένα σπίτι, έναν κήπο. Μεγάλωσα σε μια εποχή όπου η ζωή σε προάστιο ήταν ωραιοποιημένη, το σπίτι ήταν ένα μέρος τελειότητας και αρμονίας, ήταν το καταφύγιο από την σκληρή πραγματικότητα της ζωής, ένα μέρος χωρίς εγκλήματα και όπου οι κουρτίνες ήταν πάντα ασορτί με τους καναπέδες…Ηταν η εποχή που η θέση της γυναίκας ήταν στο σπίτι. Στις φωτογραφίες μου, δημιουργώ τώρα κόσμους που σπάνε, επικρίνουν και ειρωνεύονται αυτούς τους μύθους της κλειστοφοβικής τελειότητας».


«Χρησιμοποιώ αντικείμενα και κουρτίνες σαν σχόλιο της εμμονής με την συλλογή πραγμάτων για διακόσμηση. Πολλές γυναίκες είναι εμμονικές με την διακόσμηση του σπιτιού τους για πολλούς λόγους: για να επιδειχθούν, για να δηλώσουν την κοινωνική τους θέση, για να περηφανευθούν, για να δημιουργήσουν έναν τόπο ελέγχου, μια πηγή προσωπικής ταυτότητας κλπ. Προσπαθώ να φέρω λίγο χιούμορ σε αυτές τις ιδέες , χρησιμοποιώντας αντικείμενα».

Ζωή

Μοιράσου το με τους φίλους σου:

Σχόλια

Σχόλια

Διαβάστε επίσης: