bubbles & avocados: Νιόκι από γλυκοπατάτα

Το ξέρω ότι με το που θα ακούσατε τις λέξεις «χειροποίητα νιόκι» θα σκεφτείτε «γιατί να μπω σε κόπο;». Απόλυτα κατανοητό, το ίδιο ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ πριν δοκιμάσω να τα φτιάξω, αλλά τελικά έκανα λάθος. Δεν είναι δύσκολα, είναι εντυπωσιακό πιάτο (γιατί όλοι θα σκεφτόμουν, αυτό που σκεφτήκατε κι εσείς στην αρχή) και είναι πολύ γευστικά, ειδικά αν είστε λάτρεις της γλυκοπατάτας. Εγώ τα έφτιαξα με κόκκινη σάλτσα και βασιλικό, αλλά μπορείτε να τα φάτε ακόμα και σκέτα.

Υλικά:

2 μεγάλες γλυκοπατάτες

2 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου

1 φλιτζ. άμυλο ταπιόκας (και λίγο ακόμα για το ζύμωμα)

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 ασπράδι αβγού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις γλυκοπατάτες και τις τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα στον φούρνο. Τις ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά μέχρι μέσα και να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Βγάζουμε την φλούδα από τις πατάτες, τις βάζουμε στο μούλτι και τις χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές. Βάζουμε όλα τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε το ασπράδι καλά με ένα πιρούνι και σιγά σιγά το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα της γλυκοπατάτας. Βάζουμε το ζυμάρι για 30 λεπτά μέσα στο ψυγείο για να δέσει.

Σε μία επιφάνεια που έχουμε καθαρίσει καλά πασπαλίζουμε λίγο άμυλο ταπιόκα. Κόβουμε το ζυμάρι μας σε μπαλίτσες και μία μία αρχίζουμε να τις απλώνουμε μέχρι να γίνουν σαν χοντρό μακαρόνι. Με το μαχαίρι κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάνουμε μερικές γραμμούλες στην επιφάνεια.

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τα μικρά κομματάκια που έχουμε φτιάξει. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια, σημαίνει ότι έχουν βράσει και τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετούμε σε λίγο απορροφητικό χαρτί ώστε να τραβήξουν την υγρασία.

Tip: Τα πέρασα λίγο από ένα τηγάνι με λίγη ντομάτα, ελαιόλαδο και βασιλικό, ίσια ίσα για να δέσουν με την σάλτσα, αλλά ακόμα και σκέτα ήταν πολύ νόστιμα.

Θα έχουμε 4 μερίδες.

Φωτογραφίες: Γιάννης Μακρογιαννέλης

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του bubbles and avocados

Πηγή:Gefsi on Huffington Post Greece

Μοιράσου το με τους φίλους σου:

Σχόλια

Σχόλια